CIKKEK

Növekedés és veszteség

2003. 10. 22.

Az idei esztendő utolsó negyedénél tartunk, több vállalkozás reménykedik és bízik a kedvező évzárásban. Akadnak viszont olyanok is, akik nem annyira optimisták, mert jelentősek a veszteségeik.
-- Az első háromnegyed évben nőtt az exportunk és a külpiaci versenyképességünk -- jelezte Nagy Lajos, a Heves Megyei Sütő- és Édesipari Kft. ügyvezető igazgatója. -- Ám az utolsó negyedévben a költségeink növekedése miatt nem számítunk nyereségre. A tavalyi évhez képest így is jobb évet zárunk, a bevételünk eléri a hétszázmillió forintot, megfelelő eredmény mellett. Az elmúlt kilenc hónapban jelentős műszaki fejlesztést valósítottunk meg 120 millió forint értékben. Tökéletesítettük a csomagolást, korszerűbb lett a raktározásunk, új gépeket, berendezéseket vásároltunk. Növeltük a csomagolt termékeink választékát, különösen a töltött és a mélyhűtött rétesek mennyiségét. Áruinkat Ausztriába, Németországba és Svájcba exportáljuk. A tervezett szinten alakult az első kilenc hónap teljesítménye a ZF Hungaria Kft.-nél -- tudtuk meg Kisgergely István ügyvezető igazgatótól. A várható árbevételük eléri a 94 millió eurót a tervezett nyereség mellett. Ebben az évben tovább tökéletesítették a gyártási technológiát, és most az utolsó negyedévben új típusú sebességváltót is készítenek a francia Renault autógyár megrendelésére. Ezt a kistehergépkocsikba építik be, amely saját fejlesztésű termék, Egerben a cég gyártmányfejlesztési csoportjának szakemberei hozták létre.
Egyébként a ZF Hungaria Kft.-nél készített áruk 98 százaléka a külpiacokra kerül, legnagyobb részük Nyugat-Európába, továbbá Kínába, Iránba, Törökországba és az Egyesült Államokba.
Az idei rendkívüli aszály miatt százmillió forintos árbevételi veszteségre számítanak a Pélyi Tiszatáj Agrár Rt.-nél -- tudtuk meg dr. Lóczi László elnök-igazgatótól. -- Ennek fele a gyenge gabonatermésből adódott. Az rt. nagyszámú tejtermelő szarvasmarha-állománnyal is rendelkezik, de az ellátásukhoz szükséges takarmánytermés nagy részét is tönkretette a nagy forróság. Komoly gondot okozott az is, hogy a tej felvásárlási árát hónapok óta lebegtetik. Miközben csökkent a tejből származó bevételük, a termelési költségeik növekedtek. A nyári érésű növényekben keletkezett aszálykárok enyhítésére négymillió forint előleget kaptak, ám az egész éves kárenyhítésre november 20-ig adják be a pályázatukat.Az esztendő eddig eltelt részében 70 millió forintot költöttek műszaki fejlesztésekre a Lédem 2000 Kft.-nél. Mint Lévai Sándor ügyvezető igazgató elmondta, a Knorr cég hazai márkakereskedőjeként és szervizként kétszáz partnerrel vannak kapcsolatban. A járművekhez szükséges biztonságtechnikai berendezéseket készítenek és javítanak, főleg a közlekedési vállalkozásoknak. A tavalyinál jobb évet zárnak, az árbevételük nyereséges gazdálkodással elérheti a 800 millió forintot.
Az idei kevesebb megrendelés miatt év végéig jelentős visszaeséssel számolnak a Mátra Gépipari Kft.-nél -- mondta lapunknak Balogh Bea főkönyvelő. -- Bár jelentős erőfeszítéseket tettek a hazai és a külpiacokon az értékesítésre, az árbevételük kevesebb lesz a tervezettől. Az elkövetkező három évben 150 millió forint értékben fejlesztenek, mindez a környezetkímélő gyártástechnológia megvalósítását szolgálja. Elképzeléseik szerint ezzel hatékonyabbá teszik a munkavégzést, takarékosabbá a gazdálkodást, és néhány fővel a létszámot is bővítik.

Heves Megyei Hírlap

   « vissza

Föoldal mail