CIKKEK

Beindult az agrár-pr

2003. 10. 22.

Reklámkampányszerű tevékenységgel igyekszik igazolni az FVM az agrárintézményi uniós felkészülés eredményeit – legalábbis ezt látszik igazolni az agrárminiszter szenzációszerűnek beállított bejelentése a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer (mepar) elkészültéről. Egyes hírek szerint hasonló, a máig elért intézményfejlesztési sikereket hangsúlyozó nyilatkozatok várhatók a következő időszakban, amelyekkel a tárca megpróbálja megelőzni vagy ellentételezni az Európai Bizottság november 5-én esedékes monitoringjelentését. E dokumentum ugyanis a korábban kiszivárogtatott információk szerint agrárfronton elmarasztalja majd Magyarországot az eddigi hiányosságok miatt, ami a csatlakozás előtt néhány hónappal nem vethet jó fényt az agrárirányításra.
Kétségtelen, hogy a tavalyi parlamenti választások óta az FVM ért el intézményfejlesztési eredményeket, de a korábbi lemaradást – habár felvállalta – nem sikerült behoznia. E szempontból is túlságosan későn zajlott le a tárca közigazgatási államtitkár-cseréje, mivel a korábbi váltás mára felgyorsíthatta volna a munkálatokat. A mostani helyzetben erőteljes pr-íze van annak a miniszteri megállapításnak, amely szerint a meparral – amelyet a gyakorlatban még tulajdonképpen ki sem próbálhattak – lehetővé vált, hogy a gazdák hozzájuthassanak az uniós támogatások zömét adó terület alapú közvetlen kifizetésekhez.
A parcellaazonosító rendszer kétségkívül elengedhetetlen, de nem egyedüli feltétele a pénzek igénybevételének. A dotációk felhasználásához ugyanis kiépített és akkreditált kifizető ügynökségre, illetve a támogatások fogadását és kontrollálását lehetővé tévő integrált igazgatási és ellenőrzési rendszerre (iier) is szükség van. Vitathatatlan, hogy a mepar ez utóbbi egyik alapkomponense, de az iier működőképessé tétele egyéb nyilvántartásokat és számítástechnikai fejlesztéseket is megkövetelne.
Ma már köztudott ugyanakkor, hogy az FVM több hónapja nem tud megbirkózni egy tízmillió eurós PHARE-projekttel, amely az iier-hez kapcsolódó, nélkülözhetetlen számítógépes szoftver kialakítását finanszírozná. A miniszter a problémákat firtató újságírói kérdésekre a napokban is csupán annyit közölt, hogy a tárca a megfelelő időben tájékoztatja majd a közvéleményt. A szűkszavúságot magyarázza, hogy az ügy kényes, ezért nem férhet bele az FVM-es pr-ba.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail