CIKKEK

Olcsó kukorica Ukrajnából

2003.10.09

Még törik a kukoricát, de már bizonyos, hogy a termés – az aszály miatt – jócskán elmarad a várakozásoktól. A szaktárca, valamint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) legfrissebb felmérése szerint összesen mintegy 4,5 millió tonna kukorica termett az idén. Ez a mennyiség bőven fedezi a takarmányszükségletet, sőt még exportra is jut. A szabad piacon azonban felfelé kúsznak az árak: a Dunántúlon és Észak-Magyarországon tonnánként 33-34 ezer, az Alföldön 32 ezer forintért kínálják a kukoricát. A Budapesti Árutőzsdén az alkuszok is kevés termésre és egyre emelkedő árakra spekulálnak. A hivatalos adatokat összegző Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet szerint egy év alatt 44 százalékkal drágult a tengeri.

Az állattartók kiadásai jelentősen nőnek – mondja Uhercsák András, a MOSZ szakértője. A termésnek általában csak alig több mint harmada kerül kereskedelmi forgalomba, a többivel saját állataikat hizlalják a termelők. A szakember szerint ez az esztendő is azt bizonyítja: azok az állattartók járnak jobban, akik saját takarmányt etetnek. Ettől függetlenül úgy véli, nem lenne szerencsés, ha a szaktárca a belső árak csökkentése érdekében megtiltaná a kukoricaexportot.

Bizonyára megbolygatja a hazai piacot, hogy megindult az ukrán kukorica behozatala. Vermes András, az Agrograin Rt. elnök-vezérigazgatója munkatársunknak elmondta, az elmúlt napokban a dollár gyengülése miatt kifizetődővé vált a kukoricaimport. Az Agrograin százezer tonnás mennyiségben hoz be ukrán kukoricát tonnánként 125 dollárért, tehát 27 ezer forintért.

Uhercsák András szerint a magyar kukoricatermelőknek hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy a piac nyitott, s a kereskedők, takarmánygyártók igyekeznek a legolcsóbb alapanyagot megszerezni. Az más kérdés, hogy a hazainál olcsóbb kukoricából készült tápot milyen áron hozzák majd forgalomba.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail