CIKKEK

Kampánykezdet a cukorgyárakban

2003. 09. 30.

Hamarosan kezdődik a hazai cukorrépa-feldolgozás, a cukorgyártás szezonja. A gyengébb termés miatt az idén a tavalyinál valamivel kevesebb cukorrépát dolgoznak fel a gyárakban, ezt azonban ellensúlyozza a magasabb cukortartalom.

Az ágazat egyik legjelentősebb magyarországi üzemébe, az Eastern Sugar Rt. kabai gyárába – amely Közép-Európa legnagyobb cukorgyára – a közeljövőben a becslések szerint mintegy 500 ezer tonna cukorrépát szállítanak, amelyből körülbelül 65 ezer tonna cukrot gyártanak. Az idei forró, aszályos nyár kedvezőtlenül érintette a cukorrépa-termelő gazdaságokat is, ugyanis az Eastern Sugar Rt.-vel szerződésben álló termelőknek a tervezett 12 ezer hektár helyett csak 11 ezer hektárról sikerül betakarítaniuk a cukorrépát. Hajdú-Bihar megyében 10-15 százalékos, Békés megyében pedig átlagosan 20-30 százalékos terméskiesésre számítanak a termelők. A nagy meleg miatt az idén magasabb ugyan a termék cukortartalma – Kabán ebben az évben is kiváló minőségű cukor gyártására készülnek –, de ez sem kompenzálja az alacsonyabb terméshozamot. Az újonnan termelt cukormennyiség és a még meglévő készlet azonban elegendő lesz a hazai fogyasztás szükségleteinek kielégítésére.

A társaság várható eredményei elmaradnak az előző évekétől, annak ellenére, hogy a vállalat az elmúlt időszakban szigorú költséggazdálkodást valósított meg. A gyár vezetése reménykedik abban, hogy a megtakarítási lehetőségek felkutatásával és aktív piacpolitikával elkerülhetik, hogy a gazdasági év veszteséges legyen. Az ágazat gazdasági nehézségeinek egyik legfőbb oka, hogy az import miatt a hazai cukortermelők több-milliárdos árbevétel-kiesést szenvedtek. Az Európai Unióénál és a szomszédos országokénál kisebb vámvédelemmel rendelkező magyar piacra 2002-től rázúdult a környező országok túltermeléséből származó, a gyártási költség alatti áron eladott importcukor.

A kabai gyár különböző korszerűsítésekkel készült az első répaszállítmányra. A vállalat a már működő ISO 9002 minőségbiztosítás és HACCP higiéniai rendszer mellé az idei esztendőben megszerezte a – melléktermékekből előállított takarmányokra vonatkozó – QC minőségtanúsítást is. A gyárban a közelmúltban már megtartották a répaszállító tehergépjárművek hagyományos szemléjét, ahol a többségében már az európai uniós környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő járműparkot műszaki és közlekedésbiztonsági szempontból minősítették a rendőrség, a közlekedésfelügyelet és a cukorgyár szakemberei. A szállításra jogosító emblémát csak azok a járművek kaphatták meg, amelyek megfelelnek a hatósági előírásoknak.

A hatvani Mátra Cukor Rt.-nél a jövő héten indul a cukorrépakampány. Pokol Balázs vezérigazgató közölte: számításaik szerint ötven napnál nem tart tovább a cukorrépa begyűjtése. Erre az időszakra megkétszerezik a gyár dolgozóinak létszámát, a jelenlegi kétszáz fő mellé még ugyanennyi munkást vesznek fel. A tervek szerint ez évben megközelítően 200 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel. Ez kevesebb a tavalyi mennyiségnél, mert a kedvezőtlen időjárás miatt az idén az elmúlt évihez képest egyharmaddal kevesebb cukorrépa termett. Hozzátette: a terméskiesést viszont ellensúlyozza, hogy a növény cukortartalma ez évben igen magas. A hatvani gyárban az idei termésből a becslések szerint 26-30 ezer tonna cukor készül. Ismertetése szerint a Mátra Cukor Rt. a hagyományos kristálycukron kívül többféle ízesített cukrot, porcukrot, darabos cukrot, valamint nádmelaszos barnacukor-készítményeket állít elő.

A társaság ez év elején a francia Béghin-Say cégtől a német Nordzucker AG-hez került. Pokol Balázs elmondta: a főrészvényes megváltozása után is a korábbihoz hasonlóan működik a hatvani gyár: a vezetőség összetétele, a dolgozók létszáma és a termékösszetétel is változatlan maradt.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail