CIKKEK

Önerőből van iskolatej-akció

2003. szeptember 2.

Országos program híján egyes településeken önerőből igyekeznek fenntartani a diákoknak a napi két deciliter tejet biztosító iskolatej-akciót az önkormányzatok. Mint beszámoltunk róla, a korábbi ígéretek ellenére az államilag finanszírozott projekt nem indult el a tegnapi tanévkezdéskor, mivel a megfelelő előkészületek nem történtek meg. Szakértői vélemények szerint az országos program megkezdéséhez a legjobb esetben is több hónapra lenne szükség (VG, 2003. szeptember 1.). A székesfehérvári önkormányzat a Parmalat Rt.-vel kötött szerződést az iskolatej-akció folytatásához – tudtuk meg Stettler Zsuzsanna irodavezetőtől. A megállapodás révén minden székesfehérvári alsó tagozatos diák hozzájut a napi két deci tejhez. Az önkormányzat a költségek 81 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a Parmalat vállalja magára. Így a program nem hárít terhet a családokra, közölte az irodavezető. A fővárosban ősztől a Sole Hungária Rt. látja el iskolatejjel az általános iskolás diákokat, miután e lehetőséget közbeszerzési pályázaton elnyerte – tájékoztatta a Világgazdaságot Gerard Lenihan, a szegedi központú cég vezérigazgatója. A Főpolgármesteri Hivatal az új tanévre a kerületekkel létrehozott külön tejalapból finanszírozza a mintegy 725 millió forintos akciót. A budapesti általános iskolások mintegy kétharmada, 76-77 ezer – a szociális körülményei miatt rászoruló – diák jut reggelente egy pohár tejhez és péksüteményhez. Az utóbbit a dunaharaszti Dunakenyér Rt. szállítja. Az akciót a Sole Rt. a 11. éve vállalja a fővárosban, és mellette két megyébe – Nógrád és Bács-Kiskun 15 településére – is szállít, mondta el a vezérigazgató. Korábban ennél több kisebb-nagyobb régióba, illetve településre szállítottak napi mintegy 30 ezer adagot. Vidéken jelenleg mindössze mintegy 1000-re van megrendelés.
Gerard Lenihan elmondta azt is: cége szorgalmazza az iskolatej-akció országossá tételét. A Sole a jelenleginél ismét sokkal több település iskoláiba szállítana tejet. A cégvezető szerint a magyarországi tejfogyasztás növelésének is fontos eszköze lenne az iskolatej-akció. A korábbi fejenkénti 220-230 literes országos fogyasztással szemben ugyanis a mai 140-145 literes aligha fogadható el.
Kaposvárra a barcsi Drávatej Kft. szállít iskolatejet, mondta érdeklődésünkre Francz Rezsőné ügyvezető igazgató. Korábban egész Somogy megyét ellátták e speciális áruval, ősztől viszont csak a megyei jogú város rendelte meg, így mintegy 2700-2900 alsó tagozatos kap naponta egy pohár iskolatejet és péksüteményt. A cég ezzel a tanév alatt mintegy tízmillió forint értékű bevételre tesz szert. A cég önköltséges áron adja a tejet, viszont a szállítási kiadást maga állja. Franczné szerint ez hoszszabb távon kifizetődő, tekintve, hogy később az iskolatejet fogyasztókból tejtermékvásárlók lehetnek.

VG

   « vissza

Föoldal mail