CIKKEK

Minden ötödik tejtermelő kihullhat az uniós rostán

2003. 08. 27.

A tejtermelők 15-20 százaléka kényszerülhet arra, hogy a csatlakozást követően más megélhetést keressen magának, A talpon maradó gazdaságok és feldolgozó üzemek is nemzeti támogatásra szorulnak azonban, mert a mezőgazdasági reformot követően fokozatosan csökkennek majd a tejágazatra jutó források. A hazai termelőket súlytja a túltermelési válság is, amelynek megoldására újabb milliárdokat kérnek a tejpiac szereplői.

A jelenlegi túltermelési válság mellett kevesebb figyelem jut arra, hogy egyre sürgetőbb feladat a felkészülés az uniós csatlakozásra- nyilatkozta a Népszavának Tóth István a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idén június 26-án elfogadott uniós közös agrárpolitikai reform következményeként fokozatosan csökkennek a támogatási források, s ez rontja a magyar tejágazat helyzetét. Ezért mindenképpen szükség lesz a nemzeti támogatások rendszerének kidolgozására. Enélkül megroppanhatnak az uniós csatlakozás utáni versenyben jó eséllyel induló szövetkezetek, korszerű egyéni gazdaságok is.
Egyértelmű szabályozásra van szükség, amely minőségi követelményeket állít, és ártendenciákat vázol fel, hogy az érintetteknek elképzeléseik legyenek az uniós előírásokról és a lehetőségekről. A tejtermelők 15-20 százaléka képtelen lesz megfelelni az előírásoknak, különösen a kisgazdaságok dőlhetnek ki a sorból, de közülük sokan még mindig nem hajlandók belátni, hogy döntéskényszerbe kerültek. Föl kellene készülniük a váltásra, amelyhez uniós és nemzeti támogatások is pályázhatók.Jövő májusától pedig már kizárólag a jelenlegi extra minőségű tej hozható kereskedelmi forgalomba. Aki ezt nem teljesíti, legföljebb otthoni fogyasztásra termelhet tejet .
Tóth István megemlítette, a kormányzat nem kellően hatékony intézkedései miatt nem oldódott meg a hazai tejválság sem. A termelők betartották az öt százalékos kvóta csökkentést- állította a titkár. Idén eddig valamivel több mint 300 millió liter tej volt a kivitel, de még így is maradt 70 millió liter felesleg. A piac tehermentesítésére szánt pénz mára elfogyott. A helyzetet súlyosbítja, hogy idén 6-7 százalékkal esett vissza a tejfogyasztás , amelynek egyebek mellett oka a becslések szerint 150 millió liter tej forgalmazása a szürkegazdaságban, illetve a tejpótló "reggeli" és "friss" italok térhódítása, valamint az import tej , amelyből egyre több féle termék készül. Ebben az évben várhatóan a hazai tejfogyasztás nem éri el az átlagos évi 1,3 milliárd litert sem. A tejfelesleg okozta válság kezelésére eddig 15,2 milliárd forintot áldoztak a termelők, a feldolgozók és az állam, ám a szakember szerint további két milliárd forintot emésztene fel 50 millió liter tej kivitelének támogatása. A kormányzat 20 millió liter tejet pedig intervenciós felvásárlással vonhatna ki a piacról, s ez nem jelentene valójában költséget, hiszen ezt később értékesíthetné az állam.

Bihari Tamás - Népszava

   « vissza

Föoldal mail