CIKKEK

Nem lesz gabonaexport-adó

Az aszálykárok enyhítéséről tárgyal a héten az Európai Bizottság

2003. 08. 25.

A héten tárgyal az Európai Bizottság a szokatlanul forró nyár és az erdőtüzek okozta mezőgazdasági károk enyhítéséről. Annyit már most is tudni lehet, hogy egyelőre nincs napirenden a gabonaexportot sújtó különadó kivetése, jóllehet egy ideje ettől hangosak Európa gabonapiacai.

A héten a bizottság a Portugáliában pusztító erdőtüzek okozta károkat vitatja meg, illetve szélesebb kontextusban az egész Európát sújtó nagy hőséget, így bizonyára szó esik az aszálykárokról is – idézi uniós illetékesek nyilatkozatát a Reuters. Egyes becslések szerint az ibériai országban 215 ezer hektárnyi erdő égett le, és emiatt körülbelül egymilliárd eurónyi kár keletkezett. Ennek részleges kompenzációja az Európai Szolidaritási Alaptól várható, ám a források korlátozottak – az alap az idei évre összesen 950 millió euróval gazdálkodhat.
A hasonló francia kérésről csupán később kíván dönteni a bizottság. Párizs addig is saját hatáskörben intézkedett egy 500 millió eurós (részben kamattámogatás formájában nyújtandó) agrártámogatási csomagról.
Az EU eddig is egy sor intézkedést hozott, hogy féken tartsa az árakat, és segítse az időjárás miatt pórul járt gazdákat. A múlt héten 1,4 millió tonna takarmánygabonának a belső piacon való eladásáról döntöttek, növelendő a szűkös kínálatot. Korábban pedig felfüggesztették a hetenkénti gabonaexport-tendereket. Bizonyos támogatások kifizetéséről is döntöttek, emellett engedélyezték, hogy az ugaron hagyott területeken is legeltethessenek a gazdák.
Ezek az intézkedések azonban még mindig kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy a piac megnyugodjon, és megszűnjenek a gabonaexportra kivetett adóval kapcsolatos találgatások. Egyesek szerint a jelenlegi egyesült államokbeli és franciaországi árakat összehasonlítva legalább héteurós adót kellene kivetni az október–novemberi szállítású búzára. Mások azonban húszeurós adót sem tartanak elképzelhetetlennek.
Az EU búzatermelése az idén 6,6 százalékkal lehet alacsonyabb a tavalyinál – vélekednek ágazati szakértők. A legnagyobb csökkenés éppen a fő termelőnek számító Portugáliában, Francia- és Spanyolországban várható. A kukoricatermésben még nagyobb, előreláthatólag mintegy 10 százalékos csökkenés várható. A francia agrártárca összesen egy- és négymilliárd euró közöttire becsüli az aszállyal összefüggő károk értékét.

VG

   « vissza

Föoldal mail