CIKKEK

Mederben tartott tejfolyam

2002. november 19.

A küszöbön álló európai uniós csatlakozás technológiai, feldolgozási fejlesztések sorát követeli a tejtermelõktõl és feldolgozóktól is, csakhogy az ágazat jövedelemtermelõ képessége meglehetõsen alacsony. Ráadásul a tejfelesleg levezetése idõrõl idõre gondot jelent. A hónap végére várhatóan elfogynak a szabályozott tejpiac mûködtetéséhez szükséges idei források, pedig országosan várhatóan mintegy 20 millió liternyi tejfelesleg vár vevõre decemberben.
-- Az inflációnál nagyobb mértékben kellene megemelni a tej felvásárlási árát -- mondta Buncsák Sándor, a csurgói Zrínyi mezõgazdasági részvénytársaság elnöke. -- Nem termel veszteséget az ágazat, de jelentõs haszonnal sem lehet dicsekedni. Ha több pénzhez jutnánk, azt azonnal fejlesztésre fordítanánk. A meglévõ kettõ helyett egy telepre telepítenénk az ágazatot és fejõházat építenénk. Ez legalább 50-60 millió forintba kerülne.
Csurgón tudtak élni a lehetõséggel, amelyet az kínál, hogy az idén tíz százalékkal nõtt az extra tej aránya. Ez kedvezõen hatott bevételeik alakulására is: tejértékesítésbõl 130 millió forintot várnak a gazdaság vezetõi. Naponta átlag 5500 liter tejet szállítanak a dél-dunántúli régió egyik meghatározó feldolgozójának, a barcsi Dráva Tej Kft-nek.
-- Minket is megviselt a korábbi tejmizéria , ám most jobb, kiegyensúlyozottabb a helyzet -- hangsúlyozta Francz Rezsõné, a barcsi tejfeldolgozó ügyvezetõ igazgatója. Elmondta: kezdik elérni az év eleji árszintet, folyamatosan mûködik a tej - és tejtermékgyártás . A belföldi értékesítésen túl -- kihasználva a földrajzi elõnyöket -- Horvátországba is exportálnak. Bár a tervezettnél kevesebb mennyi-séget sikerül kijuttatni, így is több millió liternyit szállítanak a határon túlra. Az idén mintegy 46 millió liter tejet dolgoznak fel. Az ügyvezetõ igazgató kiemelte: a termelõk és a feldolgozók is örülnének, ha nõne a belföldi tejfogyasztás . Ez jótékonyan hatna az értékesítésre. Mindenesetre okulva a gyors piaci változásokból, a barcsiak tovább erõsítették a termékfejlesztést. A program kézzel-fogható hozadéka az a hat új termék, amit november végén a budapesti szakkiállításon mutatnak be. Egyelõre üzleti titok övezi az újdonságokat: a héten volt a próbagyártása, kereskedelmi bevezetését decemberre tervezik.
-- A tejpiaci feszültségek levezetésére több intézkedést történt, ám egy csapásra nem lehet megoldani a hosszú évek óta húzódó feladatokat -- tudtuk meg Mészáros Józseftõl, a területi agrárkamara titkárától. Elmondta: a termelõknek feltétlenül meg kell találniuk a számításukat. A megélhetésen túl létkérdés, hogy a korszerûsítésre is legyen lehetõségük.

Harsányi Miklós - Somogyi Hírlap - Megyei körkép

   « vissza

Föoldal mail