CIKKEK

Megabotrányban a MEGA-cégek

Hamarosan az FVM irányítja a magyarországi élelmiszer-biztonsági ellenőrzést

2006.12.08

Két héten belül határoz a kormány arról, hogy az élelmiszer-biztonsági és -ellenőrzési munkát a jövőben teljes egészében az FVM irányítja – nyilatkozott lapunknak Gőgös Zoltán, a minisztérium államtitkára. A tárca most véglegesíti a döntéshez szükséges előterjesztést. Az összevonásról szóló elvi kormányzati szándék már korábban megszületett (VG, 2006. július 3.). A változtatásoktól szigorúbb és hatékonyabb hatósági munkát vár az FVM. A legfontosabb szervezeti módosításként az Egészségügyi Minisztériumnál (EM) lévő Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) átkerül az agrártárcához. (A Mébihet a két évvel ezelőtti aflatoxinos paprikabotrány nyomán éppen az FVM-től helyezték át az EM-hez.) Emellett az ÁNTSZ egyes jogköreit is a tárca veszi át. Gőgös Zoltán hozzátette: a változtatások következménye az lesz, hogy a termékek nyomon követését a szántóföldtől a boltokig az agrártárcához tartozó állat- és növény-egészségügyi (élelmiszer-ellenőrző) hatóságok látják el. Az ÁNTSZ a következő felhasználási körben (éttermekben, szállodákban, közétkeztetésben) vizsgál majd, a fogyasztóvédelem pedig külön törvényi szabályozás szerint, más típusú ügyekben intézkedhet.
Az átszervezési kérdéseket a napokban kirobbant törökbálinti élelmiszerbotrány állította újra a középpontba. A hatóságok arra derítettek fényt, hogy osztrák, ukrán, izraeli és magyar tulajdonú cégek több mint száztonnányi, négyszáz tételre kiterjedő áruféleséget manipuláltak a törökbálinti logisztikai központban. Meghamisították a címkéken szereplő szavatossági időket, és valótlan jelölési dokumentumokkal látták el a termékeket.
A Pest megyei élelmiszer-ellenőrző állomás vizsgálatai szerint a visszaéléseket a MEGA Trade Kft., a MEGA Trade Dis Kft., a MEGA-Food Kft., a MEGA-Food Dis Kft. és a MEGA Logistik Kft. követte el – közölte tegnap Virsinger György megyei főállatorvos. Lapunk információi szerint e társaságok az utóbbi egy-két évben alakultak. A kifogásolt árukörbe alapvetően tejtermékek, csokoládék, félkész élelmiszerek, müzlik és lekvárok tartoznak. Az ellenőrök felfedeztek egy illegális tojáscsomagolót is, és egymillió német tojás megsemmisítéséről döntöttek. A rendőrség időközben nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette miatt. A hatóságok négy raktárt zárattak be Törökbálinton, és 1200 kereskedelmi egységet utasítottak különböző termékek visszavonására, mivel az átcímkézett áruk egy része a boltokba is eljutott. HL

VG

   « vissza

Föoldal mail