CIKKEK

GVH-üggyé fajulhat a tejáfavita

A termelők és a feldolgozók is indokolatlan árcsökkenéstől tartanak a közeljövőben

2006.08.31

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, ha a kereskedelmi láncok tejipari beszállítóikra hárítják a holnaptól esedékes áfaemelés hatásait – közölte Tóth István, a szervezet titkára. A legnagyobb termelői agrár-érdekképviselet attól tart, hogy végső soron a felvásárlási árak csökkenését okozná, ha az üzlethálózatok a tejfeldolgozó cégeket arra kényszerítenék, hogy „lenyeljék” a szeptember elsejétől hatályos áfanövelést.
A parlament döntése értelmében péntektől az élelmiszerek 15 százalékos áfakulcsa 20 százalékra növekszik. Ágazati szakértők szerint az elmúlt hetek tárgyalásain kiderült: egyes kereskedelmi láncok az áfaváltozás ellenére sem kívánnak többet fizetni a tejipari termékekért, hogy a fogyasztói árakat ne kelljen emelniük. Ez lényegében a nettó ipari átadási árak csökkenését jelentené a nagyobb áfa nyomán, a feldolgozói bevételek szűkülése pedig olcsóbb tejfelvásárlást eredményezne. A szektor jövedelmi helyzete ugyanakkor ma a legkiélezettebb az agrárgazdasági ágazatok között a nyomott piaci árak és az importdömping miatt, az újabb árcsökkenés további jelentős tejtermelői és -feldolgozói feszültségekhez vezetne.
A kereskedelmi láncok egyértelműen visszaélnének gazdasági erőfölényükkel, ha az áfaemelés következményeit a tejipari vállalatokra hárítanák – érvelt Tóth István. Szerinte a tejfeldolgozók – miként más élelmiszer-ágazatok szereplői is – kiszolgáltatott helyzetben vannak, mivel termékeik kilistázására számíthatnának, ha a GVH-nál maguk lépnének fel a kereskedőkkel szemben. A titkár leszögezte: az üzletláncoknak nincs joguk ahhoz, hogy egy „hatósági áremelést” a beszállítóikkal „nyelessenek le”. Saját hasznuk terhére dönthetnek arról, hogy a nagyobb áfát nem építik be a fogyasztói árakba, de partnereiket nem sújthatják ennek következményeivel – tette hozzá.
Az elmúlt heteknél kedvezőbbnek ítélte ugyanakkor áfaügyben a tejipar helyzetét Besenyei Ferenc, a Tej Terméktanács elnökhelyettese, aki a Pannontej Rt. vezérigazgatója is. Valószínűnek nevezte, hogy szeptembertől a cégek eddigi átadási áraikra számíthatják fel a 20 százalékos áfát, és ez a tejféleségeknél 5-10 forintos literenkénti drágulást eredményezhet. (Sőt egyes társaságok további 3-6 százalékos áremeléssel is megpróbálkoznak egyéb költségeik növekedése miatt.)
A kereskedelemben ugyanakkor az elnökhelyettes szerint ma „vihar előtti csend van”, mivel nem tudni, hogy a nagyobb áfa miként és mikor jelenik meg a fogyasztói árakban. Egyes üzletek várhatóan már a napokban érvényesítik az áfatöbbletet, a nagyobbak viszont egy-két hónapig is kivárhatnak annak reményében, hogy az olcsóbb termékek nagyobb vásárlóközönséget vonzanak. Tejipari szempontból nagy kockázatot jelent azonban, hogy a kereskedők hasznuk vagy árbevételük átmeneti csökkenését később akciókkal vagy egyéb szolgáltatásokkal fizettethetik meg – vélte Besenyei Ferenc.
Bogár Éva, a Tesco Global Áruházak Zrt. sajtófelelőse lapunk kérdésére jelezte: az áruházlánc már megkezdte a felkészülést a hamarosan hatályba lépő adóváltozásokra. Az áfakulcs növekedése ugyanúgy érinti a tejtermékeket, mint más élelmiszereket. Elmondása szerint mindent megtesznek azért, hogy a vásárlók ne érezzék a forgalmiadó-növekedést, hiszen az alapvető élelmiszerek árait a lehetőségekhez képest alacsonyan kívánják tartani. A Spar Magyarország Kft. többszöri megkeresésünkre sem akart nyilatkozni az áfaemelés kérdésében. HL–TL

VG

   « vissza

Föoldal mail