CIKKEK

Visszaesett a baromfitermelés

Hiányolják a beígért költségvetési támogatásokat a piaci szereplők

2005.09.01

Akár tíz százalékkal is visszaeshet a vágóbaromfi-felvásárlás 2005-ben – prognosztizálja a Baromfi Terméktanács (BT). Miközben a belföldi eladások nőttek, az export jelentősen zsugorodott. A feldolgozók és a termelők továbbra is hiányolják az ez évre beígért költségvetési támogatásokat és a jövő évi állatjóléti dotációk „előre hozására” szolgáló faktorálási lehetőséget.


A BT adatai szerint jelentősen visszaesett a hazai vágóbaromfi-termelés és -felvásárlás az idei év első felében. Az elmúlt év hasonló időszakához képest az első három hónapban még „csak” 6 százalékos volt a csökkenés, de a második negyedév érzékelhetőbb változásai a féléves indexet 90,7 százalékra apasztották. Az egyes baromfifajok piaci pozíciói ugyanakkor jelentősen eltértek egymástól. Leginkább a pulykafelvásárlás maradt el a bázistól (78,2 százalék), de összességében csökkent a liba-, a kacsa- és a csirketermelés is. Csupán két hasznosítási irány mutatója haladta meg a száz százalékot: hízott libából 5,9 százalékkal, mulard kacsából 47,4 százalékkal állítottak elő többet a piaci szereplők.
Az alapanyag-termelés a legnagyobb mértékben júniusban esett vissza – állapítja meg a terméktanács. Ekkor az ágazat teljesítménye csak 84,5 százalékát érte el az előző év hasonló időszakában regisztrált szintnek. A BT a kedvezőtlen tendenciából kiindulva azt prognosztizálja, hogy a korábban várt 5 százalékos mértéknél jobban csökken a termelés és a felvásárlás 2005-ben. A visszaesés akár két számjegyű is lehet a terméktanácshoz tartozó tagvállalatok körében.
A statisztikák szerint az ágazat belföldön 11,3 százalékkal több vágott baromfit értékesített, mint egy évvel korábban. Jelentősen nőtt a csirkemell, a csirkecomb és az egész kacsa forgalma. Júniusban viszont – összefüggésben az árualap jelentős zsugorodásával – a hazai eladások is csökkentek. Ugyancsak számottevően, csaknem 10 százalékkal visszaesett az első féléves baromfikivitel is. Ennek oka az volt, hogy a csirke- és a pulykaexport 20-20 százalékkal mérséklődött. Többet exportáltak viszont a cégek pecsenyekacsából és húslibából. Libamájból 7 százalékkal kisebb, kacsamájból 14 százalékkal nagyobb volt a forgalom.
A tavalyi és az idei jó gabonatermés fontos szerepet játszott abban, hogy a piaci szereplők talpon tudtak maradni – állítja a BT. A takarmányárak ugyanis érzékelhetően csökkentek, így a felvásárlási árak visszaesése nem roppantotta meg az ágazati vállalkozásokat. A terméktanács ugyanakkor kifogásolja, hogy a kormány – ellentétben a korábbi ígéretekkel – nem léptette életbe a szalmonellamentesítési, a húsvizsgálati és a prevenciós költségvetési támogatásokat. E dotációk meghirdetésére az FVM a demonstráló gazdákkal kötött év eleji agrármegállapodásban is kötelezettséget vállalt.
A pénzek meghirdetésének egyik feltétele az volt, hogy Brüsszel fogadja el a Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) forrásainak átcsoportosítására benyújtott magyar igényt. A kormány tízmilliárd forintot kívánt felhasználni más (nemzeti) támogatásokra, amelyhez végül az EU hozzájárult. Értesüléseink szerint viszont a minisztérium ma már úgy ítéli meg, hogy a baromfi-ágazati támogatásokra az NVT-s átcsoportosítás ellenére sincs elegendő forrás az idei agrárköltségvetésben.
A piaci szereplők egyelőre nem jutottak hozzá a kilónként 9,50 forintos állatjóléti dotációkhoz sem. Ezeket a tárca ez évre hirdette meg, de csak a jövő évi agrárbüdzséből kívánta kifizetni. Ugyanakkor hozzájárult ahhoz, hogy a jogosultak a pénzeket úgynevezett faktorálással még az idén igénybe vehessék. A terméktanács tapasztalatai szerint viszont a pénzügyi szféra más ágazatokban jobban megtalálja a számításait, mint a kockázatosnak ítélt agráriumban. Erre utal, hogy máig senkinek sem sikerült felvennie támogatási előleget. Szakértők szerint ennek oka, hogy a konstrukció drága és meglehetősen túlbiztosított. Az idő előrehaladtával ráadásul a faktorálás jelentősége egyre kisebb lesz. Így a bonyolultnak tartott ügyletnek legfeljebb annyi haszna lehet, hogy az idei tapasztalatokat jövőre fel lehet majd használni, mivel a 2006-os támogatásokat is egy évvel később, csak 2007-ben kívánja kifizetni az FVM – véli a terméktanács.

VG

   « vissza

Föoldal mail