CIKKEK

Az agrárium terén is lépnének

Kommunikációs offenzívát indít a kormány

2005.06.30

További terület is bekerülhet a száz lépés programba, az agrár- és vidékfejlesztés. Már a jövő hétfőn várhatók bejelentések. Nyáron kerülhet terítékre a vidékfejlesztés. Arra is számítani lehet, hogy az elkövetkező hetekben tucatnyi lépést emelnek ki kommunikációs céllal.

A száz lépés keretében még egy terület kerülhet terítékre nyáron: ez az agrár- és vidékfejlesztés – tudta meg a Világgazdaság. Bár a terület egy, a kormányzat igyekszik azt kettéválasztani, így a tervek szerint a jövő hétfői, nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon az agrárium lépéseit hirdeti meg a miniszterelnök, legalábbis ha a lépések összeállnak egy kerek egész koncepcióvá. Nagy pénzügyi mozgástér e területen sincs, így nem várhatók a ciklus végéig „reformértékű” lépések. Ha a napokban és a hét végén tartandó egyeztetéseken megegyezésre jutnak a kormányon belül, akkor a nyilvánosságra hozandó ügyek a többi területhez hasonlóan két csoportra oszlanak majd: egyesek (például a bor jövedéki adójának nullára csökkentése) még a Gyurcsány-kormány alatt is hatályba léphetnek, mások ciklusokon átívelők lesznek. Úgy tudjuk, négy-hat nagyobb témában keresik a megoldásokat; ilyen a gazdák bizonyos pénzügyi kötelezettségeinek enyhítése, a nemzeti támogatások meghirdetése, az állattenyésztési ágazat pozíciójának javítása, valamint az exportképes mezőgazdasági nyersanyagok feldolgozása.
Az agrárium ügye egyébként utólag került a száz lépés elemei közé, amelyeket a nyáron még a vidékfejlesztés is kiegészíthet. A tervek szerint ősszel folytatódna a „sorozat”, nyáron a meglévő lépéseket kellene megismertetni az emberekkel. Csupán tucatnyi lépést kellene kiemelni a meghozott döntések közül, s azokat kellene sulykolni – tették hozzá kormánypárti politikusok lapunknak. Ilyen lenne például a munkanélküli-segély új rendszere, az alkalmi munkavállalói könyv, a Start program, a családtámogási rendszer vagy a háromszintű betegbiztosítási modell terve, nem beszélve az adóelképzelésekről. Azt a koalícióban is elismerik: olyan gyorsan kerültek nyilvánosságra a száz lépés elemei, hogy azok nem tudtak „meggyökerezni” a köztudatban. Egyes vélemények szerint erre egyelőre nincs is szükség, Gyurcsány Ferenc dinamizmusát és az adócsökkentést kell tudatosítani.
Még egy ügyben kíván lépni információnk szerint a nyáron a kabinet: arra tesz kísérletet, hogy erőteljes kommunikációval megfordítsa a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági várakozásokat. Mint magyarázatként hozzátették: „ki kellene venni” a politikai viták tárgyai közül a gazdaság kérdését. (HL–TE)

VG

   « vissza

Föoldal mail