CIKKEK

Laboratóriumfelezéssel kísérleteznek

2005-05-28

A közelmúlt magyarországi élelmiszerbotrányai miatt a lakosság fele elvesztette azt a korábbi biztonságérzést, amivel vásárolt a piacokon, boltokban. Mindezek ellenére javult a magyar élelmiszer-biztonság - állapította meg Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mebih) új főigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy az országban 1992-ig évente átlagosan 700, élelmiszer okozta megbetegedést regisztráltak, ez később 300-ra csökkent, majd 2003-ra ismét a 700-as szintre emelkedett. Azóta újból csökken a megbetegedések száma. Ezek után a főigazgató minősítése szerint: a magyar élelmiszer-biztonsági helyzet jó, megfelel az Európai Unió országai átlagának.

Mindettől függetlenül a közelmúlt magyar élelmiszerbotrányai miatt a magyar lakosság fele bizalmatlan, ha élelmiszert vásárol. Ezért is kerül sor a teljes magyar élelmiszer-biztonsági hálózat átalakítására. A főigazgató beszélt arról is, hogy ez év január elsejétől a Mebih felügyelete az agrártárcától átkerült az Egészségügyi Minisztériumhoz. Így azt remélik, hogy a szervezet a gazdasági érdekektől teljesen függetlenül működhet. A Népszabadságnak elmondta, hogy átalakul a több tárca által felügyelt hatósági ellenőrző laboratóriumi hálózat is, ami egyelőre számuk radikális csökkenését jelenti. A tervek szerint az egészségügyi tárcához tartozó 20 laboratóriumból 7 marad, az agrárirányítású állat-egészségügyi igazgatás 20 laboratóriumából tíz folytatja a munkát, a növény-egészségügyi hatóság 20 szervezetéből 13-at szüntetnek meg. (Az átalakítás részeként Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter már felmentette az országos főállatorvost, információink szerint a növényvédelmet irányító minisztériumi szakember felajánlotta lemondását, mert rossznak tartja a takarékossági koncepciót.)

A főigazgató elmondta azt is, hogy a Mebihnél a vezetőváltás szemléletváltozást is jelent: hatékonyabbá kívánják tenni a szervezeti és kommunikációs tevékenységet. Egyfajta élelmiszer-biztonsági információs központként, ha "esemény" van, a lakosságot pontos hírekkel szeretnék ellátni. De fontos, közérdeklődésre számot tartó kérdésekben is nyilatkozni kívánnak. Az egyik ilyen, sokakat érdeklő téma a génmódosított szervezetek szerepe a táplálkozásban. Szeitzné dr. Szabó Mária elmondta, hogy előző munkahelyén, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél hosszasan vizsgálták, milyen elváltozásokat okoz a baromfiaknál a GM-takarmány fogyasztása. Semmilyen elváltozást nem találtak - mondta a főigazgató. Ettől függetlenül - állítása szerint - az eseti vizsgálatok hozhatnak más eredményt is.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail