CIKKEK

Vihar a kémcsőben

2005.04.22

Megbukott az élelmiszereket még a forgalomba hozataluk előtt vizsgáló állat-egészségügyi laborok számának megfelezéséről szóló terv. Az élelmiszer-biztonságért aggódó parlamenti képviselők ugyanis az átszervezés azonnali leállítására szólították fel Németh Imre agrárminisztert.

El sem készült, máris megbukott - ez lett a sorsa az állat-egészségügyi laboratóriumok korszerűsítésével kapcsolatos minisztériumi tervnek. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága felkérte Németh Imre agrárminisztert, hogy haladéktalanul állítsa le az élelmiszer-biztonság fölött őrködő intézmények átszervezését. A négypárti egyetértésben megfogalmazott levél azzal érvel, hogy április 25-én ugyancsak teljes konszenzussal egy határozati javaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé, amely új megvilágításba helyezi a problémát. Magda Sándor, a mezőgazdasági bizottság szocialista elnöke kérdésünkre elmondta: levelük semmire sem kötelezi a minisztert, ám mivel a négy parlamenti párt teljes egyetértésével született, Németh Imrének "illik azt figyelembe vennie".

Mint arról korábban beszámoltunk, az agrártárca tudomást sem véve az uniós csatlakozás óta sorra kirobbanó élelmiszerbotrányokról, felére akarta csökkenteni az élelmiszereket bevizsgáló állat-egészségügyi laboratóriumok számát. A minisztérium szóvivője, Dékány András korábban azt mondta: csökkenő állatállomány mellett 20 intézmény működtetése túl drága. A mezőgazdasági bizottság e heti ülésén Folláth Györgyné, helyettes államtitkár más érveket is felhozott. Szerinte a hatékonyság növelése érdekében lenne szükség az átszervezésre.

Némileg másképpen látják ezt az érintett laboratóriumok névtelenséget kérő munkatársai. Szerintük az agrártárca nem gondolta át a döntését. Több olyan laboratóriumot is bezárt volna, amelyek fejlesztésére az elmúlt években darabonként százmilliókat költöttek, és amelyeket az Európai Unió is elfogad. A munkahelyüket féltők szerint a jelenlegi rendszer hatékonyságával nem lehet gond, hiszen a csatlakozás előtt az agrártárca maga is azzal büszkélkedett, hogy a magyar állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági rendszer sokkal jobb, mint az uniós. A laboratóriumokban azt sem értik: ha még nem született meg az átszervezésről szóló döntés, miért kezdődtek meg a leépítések. Van olyan intézmény, amelyben március végétől már feleannyian végzik ugyanazokat a feladatokat, mint korábban.

A Mezőgazdasági Bizottság tagjai a jelek szerint a laboránsokkal értenek egyet. Folláth Györgyné előadása számukra nem volt meggyőző. - Nem láttuk azokat az érveket, amelyek azt bizonyítják, hogy a minisztérium átgondolta, mit akar kezdeni az állat-egészségügyi laboratóriumokkal - véli a bizottság szocialista vezetője

M. I. A. - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail