CIKKEK

Tejválság az unióban

A kereskedelmi árverseny miatt a gazdák kétharmada veszteséges

2005.04.19

Súlyos válsággal küzdenek, és tömegével mennek csődbe a tejtermelők az unió legtöbb tagországában, mivel a nagykereskedelmi láncok diktálta árverseny nyomán évtizedes mélypontra esett a piaci ár. Magyarországon a gazdák kétharmada veszteséggel termel.

Európa-szerte válságos helyzetbe kerültek a tejtermelők, miután a nagy kereskedelmi láncok az önköltség alá szorították az átvételi árakat. A tejfeldolgozó üzemek az üzletláncok diktálta árverseny nyomán egyre kevesebbért vásárolják fel a tejet a gazdáktól, aminek haszonélvezői a fogyasztók - sokak szerint azonban csak átmenetileg. A termelők ugyanis sorra tönkremennek, Nagy-Britanniában éppúgy, mint Németországban, Ausztriában vagy Magyarországon.

Legutóbb a német gazdák hallatták a hangjukat, amikor a Real üzlethálózat áruházai elé vonultak gépeikkel, állataikkal, tiltakozásul amiatt, hogy a cég literenként 33 eurócentért (hozzávetőleg 80 forintért) hirdette a tejet. Németországban a tej ára az üzletekben átlagosan 58 cent, ebből a gazda 28 centet kap - olyan keveset, amire 15 év óta nem volt példa. A költségek 32-36 centet tesznek ki literenként.

Az árverseny miatt a tejtermelők havi jövedelme - átlagosan 1400-1600 euró (360-380 ezer forint) - ma már a legalacsonyabb a mezőgazdasági termelők sorában. Ezért tavaly hétezren hagytak fel Németországban a tejtermeléssel. A többi, mintegy 114 ezer kistermelőre is ez a sors vár - mondják -, mert ki vannak szolgáltatva az együttes erővel fellépő 120 tejfeldolgozó üzemnek, illetve az Aldi, a Lidl, a Metro, a Rewe, a Tengelmann és az Edeka üzlethálózatoknak.

Hasonló a helyzet Ausztriában, ahol a gazdák azt kérik, hogy a jelenlegi 26-28 eurócentről 40-re emeljék a tej felvásárlási árát, különben tönkremennek. Az osztrák tejtermelők a héten szerveznek tiltakozó akciókat - egyebek mellett magyar gazdák részvételével - az alsó-ausztriai NÖM tejipari konszern üzemei előtt, mert a cég április elején literenként két centtel csökkentette a felvásárlási árat.

A múlt héten Nagy-Britanniában is megkongatták a vészharangot: a brit tejtermelők és marhatenyésztők szövetsége (RADBF) szerint az évtized végére akár minden negyedik - összesen 15 ezer - gazda is csődbe juthat.

A nehézségeket ott is elsősorban a tej alacsony ára okozza: a termelők 70 százalékának nincs nyeresége, mivel a tejfelvásárlási ár literenként 18-19 penny, miközben a termelési költségek a legtöbb körzetben 21-22 pennyre rúgnak.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke a Népszabadságnak elmondta: az előző év első két hónapjával összevetve idén január-februárban 30 millió literrel csökkent a feldolgozott tej mennyisége Magyarországon. Ha ez a tendencia nem változik, a hazai ipar év végéig alig 1,3 milliárd liter tejet dolgoz fel, a tavalyi 1,55 milliárd literrel szemben. Emlékezetes, hogy az uniós csatlakozási tárgyalásokon sikerült szűk kétmilliárd literes, úgynevezett országkvótában megállapodni. Istvánfalvi Miklós szerint ez már a múlté, hiszen tavaly 120 millió literrel csökkent az éves termelés, egy évvel korábban pedig százmillió literrel. A kvóta kitöltésére tehát ma már semmi remény.

Az alacsony átvételi árak miatt a hazai tejtermelő gazdaságok kétharmada - nyugat-európai társaikhoz hasonlóan - tartósan veszteséges. Magyarországon jelenleg az átlagos, literenkénti átvételi ár 67 forint körül van, miközben egy liter tej előállítása 72-75 forintba kerül. Úgy hírlik, hogy a feldolgozók további, literenkénti 2-3 forintos árcsökkentésre készülnek - tette hozzá a szakember.

Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail