CIKKEK

Az uniónak nem kellett a búza

2005.04.09

Csaknem felére, 3,90 euróról két euróra csökkentette az unió a szabadpiaci búzaexport tonnánkénti támogatását. A döntés 245 ezer tonna búzát érint. A piacon számítottak a csökkentésre, így az árak már napközben estek. A francia árutőzsdén a legközelebbi, májusi határidőre tonnánként 2 euróval, 99 euróra csökkent a búza ára. A magyar szakértők szerint ennek a döntésnek nincs közvetlen hatása a hazai gabonapiaci helyzetre. Ugyanakkor az is bizonyosnak tűnik, hogy a támogatás csökkentése miatt megmaradnak a jelentős készletek az idén június végéig.

Az EU csütörtökön az intervenciós raktárakból is eladott, a nagy, közép-európai készletek csökkentésére hozott februári határozat óta másodszor. (Az EU összesen 800 ezer tonna búzát akar értékesíteni heti árveréseken, Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból és Ausztriából, szemben a jelenlegi egymillió tonnát meghaladó magyar búzakészlettel.)

A mostani árverésen a 24885 tonnás külső értékesítésre tonnánként 88,60-94,53 eurós áron a cseh és az osztrák tartalékból szállítottak. (Ez 103-104 eurós termelői árat jelent.) A Lengyelországban és a Magyarországon tárolt terményre az EU ezúttal elutasította az ajánlatokat. A gabonakereskedőktől kapott információból kiderült: a magyar eladás meghiúsulásáért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a felelős, ugyanis túlságosan alacsony fuvartámogatást állapítottak meg. Úgy vélik, ilyen áron lehet csak búzát értékesíteni. Rieger László, az MVH intervenciós intézkedések igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta, hogy a kereskedők általában magasabb támogatási szintet akarnak elérni, s alacsonyabb árat kínálnak a portékáért. (Egyébként erre a hétre az MVH tonnánként 17,96 és 31 eurós támogatást ajánlott. A kereskedők pedig tonnánként 80 euró körüli vásárlási árat jelöltek meg. Ez tíz százalékkal elmaradt a brüsszeli elvárásoktól.) Az igazgató elmondta, hogy hétfőtől növekszik a szállítási támogatás is. Konstanca mellett, mint exportkiléptetési kikötő, előbb Koper, később Rijeka és Split is bekerül a pályázatba.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail